Rhapsody verbindt oude
en nieuwe bewoners in de wijk

Community

Community host in The Villy

In The Villy ontmoet je de community host van Rhapsody in West, die klaarstaat voor alle bewoners van Rhapsody. Je kan altijd appen, bellen, via de bewoners-app een berichtje sturen, of je loopt gewoon even langs. De deur staat open. 

Naast de gebruikelijke service, zoals het regelen en organiseren van allerlei zaken in Rhapsody, zal de community host zich ook actief bezighouden met een mooie programmering voor bewoners en andere buurtgenoten. Zo ontstaat er community-gevoel in de buurt.

Zo bereik je de community host!

Email: rhapsody@thevilly.com
Telefoon: 06-15316075

The Villy
Bos en Lommerplein 302
1061 CW Amsterdam
+31 (0)20 225 00 71

Village living in the heart of the city

The Villy is ons dorp in de stad, een ontmoetingsplek waar je altijd kunt aanschuiven. Om te relaxen, werken of een pakketje op te halen, maar vooral om in contact te staan met anderen. Hier geniet je van de allerlekkerste koffie, smoothies en verschillende lekkernijen van de kaart.

Bij The Villy Rhapsody draait alles om het vergroten van het woongenot, sociale cohesie en lokale betrokkenheid. Je ervaart er het gevoel van een knusse, dorpse omgeving, maar dan in de dynamische stad. Niets hoeft en alles mag: het is een plek waar je het gevoel van thuiskomen ervaart, samen met de rest van The Villy Community.

In de buurt gebeurt veel moois dat The Villy graag een plek wil geven. Zo gebruiken zij het overheerlijke brood van Fort Negen en serveren zij Friedhats filterkoffie. The Villy is een plek waar je het gevoel van thuiskomen ervaart en dat betekent dus producten uit de buurt in de koelkast en op de menukaart. Ook kun je in ‘The Villy Makery’ kunst uit de buurt terugzien. Alles wordt hier samengebracht onder één dak.

The Villy Makery en The Villy Works

The Villy Makery is de plek waar je als bewoner je pakketje oppikt, waar je een heerlijke maaltijd ophaalt na een lange werkdag en waar een oud wiskunde leraar bijles geeft aan studenten. De vaste stek waar je als buurtbewoner je kopje koffie komt drinken, waar je komt lunchen of waar je even een paar uur je laptop openklapt. Daarnaast is er volop ruimte om te werken en te ondernemen in The Villy Works.

Hier vind je flexibele werkplekken en rustige ruimtes om af te huren. Je kunt er terecht voor je zoomcall, presentatie, vergadering of een zakenlunch. Met vers gezette koffie en huisgemaakte lekkernijen ervaar je er het dorpsgevoel, maar wel met alle professionele voorzieningen die je nodig hebt.

MAQAM

Naast The Villy in Rhapsody vind je cultureel centrum MAQAM. Zij bieden een boeiend cultureel programma aan en jij bent welkom!

MAQAM is een inventieve plek waar ruimte is voor creatie en initiatief door buurtbewoners, talenten en creatieven. In drie inspirerende ruimtes vinden uiteenlopende dag- en avondprogramma’s plaats, zoals concerten, presentaties, tentoonstellingen, repetities en workshops. Ook is hier huiswerkbegeleiding, muziekles en taalles voor kinderen. Ontmoet je buren bij de maandelijkse jam, raak geïnspireerd bij spokenword-avond of leer meer over bijzondere muziek tijdens een verhalend concert.

Het woord ‘maqam’ is een woord in het Arabisch, Perzisch en Turks. Het staat voor een muzikale melodieuze modus. Diverse modi vormen een rijk muzikaal palet aan kleuren en structuren met ruimte voor gevoel en improvisatie.

MAQAM is een initiatief van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Meervaart zijn als vaste partners betrokken.

In Kitkamer wordt het verschil gemaakt om als samenleving van een ‘7 min’ naar een ‘cum laude’ niveau toe te groeien. Het betekent in de kern dat deze plek niet over het oplossen van buurtproblematiek gaat, maar direct inhoud geeft aan de vorming van een vitale omgeving. Dit doe je hoofdzakelijk om betrokkenen in hun kracht te zetten en maximale spin-off te genereren met het aanbod. De Kitkamer onderscheidt twee belangrijke niveaus:

1. Leren & Bekwamen | 2. Presenteren. Deze niveaus hebben een link met elkaar. Jongeren die lessen volgen in storytelling technieken krijgen de kans om het talent en repertoire aan het lokale publiek te presenteren.

Kortom, de Kitkamer is een hybride omgeving waar de impact van kunst en cultuur centraal staat. Van exposities tot en met muzikale storytelling en van masterclasses tot en met jeugdprogrammering. Woordkunst, fotografie, muziek die samen het verhaal van onze stad vertellen.

Ontmoeten en verbinden in de kolenkitkas

De KolenkitKas is een ontmoetingsplek in het Vrouwengelukhof, de publieke binnentuin in Rhapsody. Het is een plek om samen te komen, om te delen en om naar je eigen hand te zetten. Het beheer van de KolenkitKas is in handen van een team van bewoners uit de Kolenkitbuurt, die samen met andere buurtbewoners de activiteiten organiseren. Zo zijn er muziekjams, filmscreening, quizavonden of burenborrels. Ook kun je de Kas huren voor je eigen feestje of evenement.

Huren in Amsterdam West?

Kolenkitkas team:

Socrates Pacio

Socrates Pacio

Socrates Pacio is 28 jaar en geboren en getogen in Amsterdam Bos en Lommer. Sinds 2017 afgestudeerd als sociaal-cultureel professional en is op dit moment werkzaam bij Operatie Periscoop als onderzoeker, organisator en als change-agent. Het is voor hem een super fijne plek om te werken, omdat de visie van Operatie Periscoop aansluit op hem. Hij gelooft namelijk in de positieve veranderingen van de mens en in buurten.

Peter Both

Peter Both

Peter Both is programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en projectleider van New Metropolis Nieuw-West. Zijn master rondde hij af met een onderzoek naar een bewonersproject in Bos en Lommer en na jarenlang in Nieuw-West te hebben gewoond is hij nu terug in West. Hij organiseert graag kleinschalige breng-je-eigen-vinyl evenementen aan de Sloterplas.

Fouad Lakbir

Fouad Lakbir

Fouad Lakbir is geboren en getogen in de Kolenkit. Hij is fotograaf en storytellingcoach. Als uitvoerend kunstenaar werkt hij als zelfstandige in de maatschappelijke en culturele sector. Vanuit zijn werk gebruikt hij verschillende kunstvormen om creativiteit te stimuleren en de vaardigheden van jongeren te ontwikkelen.

Rajeb Sabe

Rajeb Sabe

Rajeb Sabe is 30 jaar oud. Hij richtte na zijn bachelor in social-work zijn eigen onderneming ‘SCI - Smile Connect Inspire’ op. Met SCI biedt hij zich als sociaal-cultureel ondernemer aan bij organisaties. Op dit moment doet hij veelal opdrachten voor Operatie Periscoop, waarvan Best of the West Talentenjacht op dit moment het grootst is.

Eline Hansen

Eline Hansen

Eline Hansen werkt als stedenbouwkundige in het VK, India en hier in Nederland voordat ze terugkeerde naar de universiteit om stadssociologie en museologie te studeren. Ze is nu promovendus aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Politieke Sociologie, waar ze ook lesgeeft in Urban Places, Social Problems. Haar onderzoek gaat over de percepties en verwachtingen van participatieve initiatieven in de ‘etnische buurt’. Eline is ook initiatiefnemer van de Groen Netwerk Kolenkit, een project dat als doel heeft om bewoners op verschillende manieren toegang te bieden tot betaalbare en gezonde voeding.