Ode aan kolen? Waarom de buurt zo heet

Schep meets emmer. En als je die dan gebruikt om kolen uit een kolenhok naar een kachel te vervoeren, dan heb je een kolenkit. Uhm… leuk feitje dat mogelijk ooit van pas komt tijdens een avondje trivia? (Algemene kennis) Maar ook waarnaar de buurt van Rhapsody vernoemd is: de Kolenkitbuurt. Hoe is dat gebeurd?

First things first, waarom gebruikten ze niet gewoon een emmer en een schep om die kolen te vervoeren? (Dat vraag jij je natuurlijk ook af.) Nou, de kolenkit heeft een paar echte voordelen: die is vanboven namelijk smal, waardoor er minder stofwolken ontstaan tijdens het verplaatsen van de kolen. ‘Vroegah’ hadden ze ook geen zin in troep in huis. Daarbij zitten er handige handgrepen aan, waardoor je de kolenkit makkelijk vastpakt en in de kachel kan legen.

Volksmond

Leuk, zo’n ode aan kolen, maar waarom is uitgerekend dit voorwerp in een Amsterdamse buurtnaam terecht gekomen? Het is ook niet écht vernoemd naar de kolenkit zelf, maar wel naar de Opstandingskerk aan het Bos en Lommerplein. Deze kerk uit 1956 heeft een 48 meter hoge toren en die lijkt (je had het misschien al geraden) op een kolenkit, waardoor het in de volksmond al snel die naam kreeg.

Geen associatie die we nu snel zouden maken, want wie heeft er thuis nog een kolenkit staan? Maar in de jaren 50 waren kolen nog gebruikelijk. De grootschalige transitie van kolen naar aardgas kwam pas vlak daarna, in de jaren 60. Ook een leuke voor trivia.