Menu Sluiten

Ontdek de buurt

Rhapsody in West

De Kolenkitbuurt en Bos en Lommer zijn een van de roemruchtste wijken in Amsterdam. Maar er is natuurlijk veel veranderd. Waar je vroeger nog wel eens de rafelrandjes van de stad zag is de stadsvernieuwing een feit. Prachtige nieuwbouw en grootschalige renovatie maken de Kolenkit en Bos en Lommer klaar voor de toekomst.

Niet alleen het nieuwe winkelcentrum op het Bos en Lommerplein of de vele hippe en gezellige restaurantjes en koffiezaken (échte koffie) zorgen voor nieuwe bezoekers in de wijk. Ook de nieuwe woningbouw zorgt voor een andere samenstelling van de bewoners en woningbezit. De wijk zie je zienderogen veranderen naar een prachtige woonplek aan de rand van Amsterdam.

En zeg nou zelf, welke wijk heeft een eigen museum en een enthousiaste buurtgids die rondleidingen geeft? Zelf ontdekken?
Plan je rondleiding in het van Eesteren Museum en Karin Ruisch verteld je alle over de dynamiek in de wijk.

Hotspots

Wil jij weten wat er allemaal toe doen is in de omgeving van Rhapsody? Hieronder hebben wij een aantal hotspots voor je op een rijtje gezet. En op deze website kun je nog veel meer hotspots vinden.

De Bos en Lommer markt is een knusse markt van ongeveer 120 kramen. Je kunt hier terecht voor allerlei verse ingrediënten voor een heerlijke maaltijd, maar ook voor kleding en keukenspullen bijvoorbeeld. De markt is iedere dag open, behalve op zondag en maandag, van 9:00 uur tot 18:00 uur.

Aan de Jan Evertsenstraat, op ongeveer 7 minuten fietsafstand van Rhapsody, vind je PUCK! In een gigantische industriële ruimte kun je los gaan op veertien verschillende airhockeytafels en op het terras staan er nog twee. Wil je iets anders? Dan kun je gaan flipperen of een potje Guitar Hero doen.

Bij PUCK kun je ook terecht voor ontbijt, lunch en diner.

Vroeger voorzag de Westergasfabriek Amsterdam van steenkoolgas dat voornamelijk werd gebruikt voor verlichting van straten en gebouwen. De Westergasfabriek is in 1883 gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart voor het Britse Imperial Continental Gas Association. Destijds was het de grootste steenkolengasfabriek van Nederland.

In de jaren negentig werden plannen gemaakt om het oude gasfabriekterrein als park in te richten. Samen met het oude Westerpark is daardoor een groot stadspark ontstaan. De nog aanwezige historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten (Westerunie), festivals, productpresentaties (Westerliefde), theater (MC-Theater) of tentoonstellingen. In het Ketelhuis bevindt zich een bioscoop waar voornamelijk Nederlandse en Europese kwaliteitsfilms worden vertoond. Verder bevindt zich op het terrein diverse horeca zoals het Westergasterras.

De Foodhallen zijn gevestigd in de voormalige tramremise aan het Bellamyplein 15. Het bijzondere complex met industriële uitstraling is 16.000 m² groot en biedt ruimte aan restaurants, een bioscoop, een hotel, een atelier en veel winkels. Zo kun je bij de Ballenbar terecht voor een portie bitterballen of ga voor superverse sushi bij Meneer Temaki!  

Cascoland

De Kolenkitbuurt is in transformatie en Cascoland stimuleert bewoners om daar actief aan deel te nemen. Cascoland is een begrip in de Kolenkitbuurt. Ze werken al jarenlang, samen met de bewoners, aan een betere buurt. Zo hebben ze een logeerhuis opgezet voor kleinbehuisde buurtbewoners, beheren ze samen met bewoners de buurtmoestuin en zijn ze initiatiefnemer van Kas-coland – een glazen kas waar buren elkaar ontmoeten en leren kennen.

Een grote versie van de kas komt straks in de binnentuin van Rhapsody. Hier was namelijk eerder een plantsoen waar buurtbewoners met elkaar afspraken, picknickten en barbecueën. Daarom heeft de buurt gevraagd of er in de binnentuin weer zo’n ontmoetingsplek mag komen. Zo ontmoeten oude en nieuwe buurtbewoners elkaar om van elkaar te leren, met elkaar te delen en samen activiteiten te organiseren. Zo werken bewoners samen aan de nieuwe Kolenkitbuurt.

Culinair

Na een lange werkdag geen zin om te koken? In de buurt van Rhapsody zijn genoeg restaurants te vinden. Hieronder vind je een klein overzicht.

Voor de bierliefhebbers onder ons ligt De Biergrill op een kleine afstand vanaf Rhapsody. Met 5 verschillende speciaalbieren op de tap en 40 verschillende speciaalbieren op fles kun je hier je hart ophalen. En aangezien je van al dat bier trek krijgt, kun je hier ook terecht voor een heerlijke burger, spareribs, biefstuk en meer.

Wilde Westen ligt in Bos en Lommer en is een creatieve broedplaats voor jonge ondernemers. Overdag kun je hier terecht in een huiselijke sfeer om te werken en te genieten van een lekkere lunch. Aan het einde van de middag verandert Wilde Westen in een ar waar je gezellig kunt borrelen en ’s avonds eet je hier heerlijke pizza’s uit de houtoven.

Bar Baarsch is een gezellig café restaurant in De Baarsjes. Je kunt hier terecht voor een goede kop koffie, heerlijk eten of een borrel. Daarnaast wordt er iedere maandagavond een pubquiz georganiseerd.

Bar Baarsch is een gezellig café restaurant in De Baarsjes. Je kunt hier terecht voor een goede kop koffie, heerlijk eten of een borrel. Daarnaast wordt er iedere maandagavond een pubquiz georganiseerd.